Ciabatta

Autor: 0 ,

Warning: Undefined array key 0 in /var/www/html/wp-content/plugins/pinterest-pin-it-button-for-images/ppibfi_pinterest.php on line 109

 

Ciabatta je bijeli italijanski hljeb od pšeničnog brašna, vode, kvasca, soli i maslinovog ulja {ja ga u ovom receptu nisam koristila}.Napravljen je u Italiji 1982 godine kao odgovor na toliko popularni francuski baget.
Tijesto ovog hljeba je veoma mokro i ljepljivo jer u njega ide približno ista količina vode i brašna, tako da ga je skoro nemoguće mijesiti na tradicionalni način i oblikovati kao ostale vrste hljeba. Zbog toga  je za ovakvu vrstu tijesta neophodno imati stolni mikser,  s tim da je brzina koja je potrebna za miješanje ovog tijesta za jednu razinu iznad preporučene brzine mixera koji koristite. {Ja konkretno koristim Bosch-ov stolni mikser, i kod njega su za miješanje tijesta predviđene brzine 1 i 2, ali za potrebe ciabatte ja sam ga postavila na razinu 3.}
Ako se odlučite na pravljenje ovog hljeba ne očekujte ishod za sat vremena, naprotiv, odvojite nekoliko sati za pravljenje istog. Ne znam za vas, ali za mene pravljenje hljeba predstavlja ritual, i ako treba odvojiti cio dan za nj. odvojit ću. Jeste da bih pospremanje kuhinje rado izbacila iz tog rituala 🙂

 

IMG_3934

IMG_3863

IMG_3881

IMG_3853

Ciabatta 

Potrebno:

 • stolni mikser
 • kuhinjska vaga
 • dublja posuda {pored mikser posude}
 • spatula
 • papir za pečenje
 • baking stone {ako imate}

Sastojci :

BIGA

 • 115 ml vode {ili 1/2 šolje**}
 • 3 g instant kvasca
 • 140 g višenamjenskog brašna {1 šolja}

Otopite kvasac u vodi, dodajte brašno i miješajte  otprilike dvije do tri minute dok ne dobijete gustu masu. Smjesu prekrijte prozirnom folijom ili krpom i neka odstoji oko 8 sati ili preko noći na sobnoj temperaturi. Sutradan BIGA će postati poprilično “tečna” smjesa sa mnogo mjehurića na površini.

*  BIGA je italijanski starter za hljeb, koji je nalik samom tijestu.

** Šolja = 237ml

BIGA

 

 • 500 ml vode
 • 6 g instant kvasca
 • BIGA {starter koji ste prethodno spremili}
 • 570 g višenamjenskog brašna
 • 10 g soli

Postupak:

 1. Pomješajte vodu i kvasac u posudi od miksera.
 2. Dodajte pripremljeni starter {BIGA} i rukama dobro pomiješajte sa vodom,tako  da se voda i starter otprilike stope , ali ne baš u potpunosti.
 3. U tu smjesu dodajte brašno + so, i umiješajte ručno u veoma ljepljivo i mokro tijesto, ostavite tako tijesto da odstoji nekih 20 min da  bi brašno imalo vremena da upije  vodu.
 4. Zatim, mikser podesiti kako je objašnjeno na početku, dakle, jednu razinu iznad predviđene brzine za miješanje tijesta, i mijesite tijesto oko 15-18 minuta. Povremeno pogledajte mikser, jer na toj brzini postoji mogućnost da će malo “odšetati” sa početne pozicije.:) Na početku će  se tijesto lijepiti za cijelu posudu ali već nakon 7 minute miješanja bi se trebalo  polako početi “odvajati “od posude. U slučaju da se tijesto počne skupljati na kuku za miješanje, zaustavite mikser, vratite tijesto u posudu i nastavite miješanje. Pred kraj, tijesto bi trebalo izgledati kremasto i glatko {sjajno},  i kada prestanemo sa miješanjem trebalo bi samo da spada sa kuke .

12483734_10203957685862431_1051040744_n

 1. Prekriti tijesto i ostaviti na sobnoj temperaturi oko 2-3 sata,  odnosno dok se smjesa ne utrostruči.
 2. Radnu površinu dobro pobrašniti. {zbog ljepljive i mokre teksture tijesta, pobrašnite površinu više nego bi to inače uradili za neki standardni hljeb}
 3. Sa strane pripremite  dva papira za pečenje.
 4. Na radnu površinu istresite tijesto, dodatno ga pospite brašnom i pokušajte ga polako oblikovati, uz što manje miješanja. Oblikovati ga tek toliko da ga možemo prebaciti na papir za pečenje. Dakle i dalje treba da bude mekano.
 5. Tijesto sa rezačem za pizzu ili nekim oštrijim nožem prepoloviti .
 6. Pojedinačno prebacite svaki dio na zaseban papir za pečenje.
 7. Tijesto oblikujte u veknu i malo ga prstima spljoštite odozgo.
 8. Ako želite, na nekoliko mjesta ga možete zarezati žiletom.
 9. Iz rerne izvadite rešetku i na nju smjestite obje vekne.
 10. Prekriti ih i ostaviti da se odmaraju nekih 40-ak minuta.
 11. Rernu zagrijte na 240 stepeni C.
 12. U zagrijanu rernu, staviti reŠetku sa veknama i peći nekih 30 do 35 min, dok ne porumene.
 13. Kada su hljebovi gotovi, prije rezanja neka se potpuno ohlade.
      Recept preuzet sa : www.thekitchn.com

IMG_3917

With love 
Nura
Buon Appetito

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *