Tiramisu i komšiluk

Autor: 0 , ,

Warning: Undefined array key 0 in /srv/http/nurpekara/www/wp-content/plugins/pinterest-pin-it-button-for-images/ppibfi_pinterest.php on line 109

Long time no see…
Jao, da li ću ikada napisati ijedan post bez toga long time no see, svaki put kažem da ću se malo više posvetiti  pisanju postova. I eto, ove godine sam baš namjerila da se uozbiljim  po tom pitanju. Pa ću tako ovu godinu početi sa tiramisuom. Znam, svi ste već punih stomaka zbog ovih praznika, ali ajde kolač više ili manje, pa ko još može odbiti tiramisu?!

I ovog decembra sam sebe obradovala novom kulinarskom knjigom, i to ne bilo kakvom , nego sa  italijanskim blagom teškim skoro pa 3 kilograma, sa čak 1504 strane.  Za struniti se, znam.
Naime radi se o knjizi The Silver Spoon.
Ne brinite i sa vama ću podjeliti mnogo recepata.

Prva zamisao oko ovog posta je bila da samo napišem recept, jer znate već da nisam baš riječita u ovom virtuelnom svijetu. Ali onda sam pozvala svoju konu Selmu iz bloka preko puta moje zgrade, pored Mikija glavnu degustatoricu, na kafu i tiramisu.
Pa me to podsjetilo na djetinjstvo u nekadašnjem komšiluku, kako se prije sve dijelilo sa komšijama kao da su ukućani. Znate ono kada vam zafali jaje ili mlijeko ili neki od sastojaka, pa onako u pidžami pokucate koni u po dana ili noći da to posudite, pa ćete vratiti prvom prilikom.
I evo baš razmišljam, danas -20 vani, ne pada mi ni napamet izaći do radnje, da li bih se usudila pokucati ikome na vrata u zgradi u slučaju da mi nešto zafali?! Vjerovatno ne, ne zato što imam loše komšije, daleko od toga, nego zato što se taj osjećaj komšiluka i dijeljenja negdje izgubio.
Možda bih trebala da se usudim te da slijedeći put kolač podijelim i sa prvim komšijama. Selma ne brini i kona iz superbloka će dobiti svoj dio.

Nego pišite mi kakvi su vaši odnosi sa komšijama, kucate li vi na vrata, dijelite li ???

2017-01-08-06-08-07-1

2017-01-08-06-22-49-1

TIRAMISU
{Izvor: The Silver Spoon}

Sastojci:

2 bjelanca 
4 žumanjca
150 g šećera u prahu
400 g maskarpone sira
200g piškota
175 ml jače crne kafe {ohlađene}
200 g tamne čokolade 
+
kakao

Priprema:

Bjelanca umutiti mikserom dok ne dobijete čvrst “snijeg”, ja sam mutila oko 7 minuta. Za to vrijeme u drugoj posudi umutite zumanjca i šećer, postepeno dodajte i maskarpone sir, zatim i snijeg od bjelanaka, trebali bi dobiti finu maskarpone kremu, ni prerijetku ni pregustu.
U posudu dimenzija 30 x 20 cm {ja sam koristila tu, mada vi možete i neke druge dimenzije pa napraviti raspored kakav vi želite, možete čak i u čaše da složite } poredajte natopljene u kafu piškote*, ne mora biti jedna do druge onako neka ostane malo razmaka između njih.
Preko nanesite sloj maskarpone kreme i pospite sa malo rendane čokolade.
Postupak ponoviti, tako da na kraju završavamo sa slojem maskarpone kreme.
Posuti kolač sa kakaom i rendanom čokoladom.

Staviti u frižider na hlađenje najmanje 3 sata, mada najbolje je da prenoći, ako možete izdržati, ili kako moja kona kaze biti karakter 🙂

2017-01-08-06-23-34-1

Prijatno Vam
budite zdravi
i
sretni.

With Love
Nura

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *